.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να αφήσετε και τα δικά σας σχόλια.]
 
ireland1
 
Οι ιρλανδοί εγκρίνουν τον γάμο ομοφύλων με ποσοστό 62%
 
ireland2

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, επισκέπτεται το δημοφιλές γκέι στέκι «Panti’s Bar» μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος Φίνα Γκέιλ τον περασμένο Δεκέμβριο. Και τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ιρλανδίας υποστήριξαν το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Παρασκευής. Η κυβέρνηση του Έντα Κένι περιλαμβάνει στις τάξεις της και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

ireland3

O καλλιτέχνης Τζο Κάσλιν υπογράφει αυτή την τοιχογραφία ενός ζευγαριού αντρών την οποία φιλοτέχνησε σε κτίριο του κεντρικού Δουβλίνου μετά από άδεια των ιδιοκτητών. O ένας από τους δύο φοράει ένα παραδοσιακό δαχτυλίδι Κλαντάχ (δύο παλάμες κρατάνε μία καρδιά πάνω στην οποία ισορροπεί ένα στέμμα), ένα σχέδιο εξαιρετικά δημοφιλές για γαμήλιες βέρες. Παρά τη διεθνή προβολή που απέκτησε το έργο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ζήτησε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου να το καλύψουν αφού δεν είχαν λάβει σχετική άδεια από την πολεοδομία. Στην Ελλάδα αντίθετα, βλέπουμε χιλιάδες «καλλιτεχνικές» παρεμβάσεις σε κτίρια, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.

ireland4

O Ιρλανδός σταρ του Χόλιγουντ Κόλιν Φάρελ (μεταξύ άλλων έχει υποδυθεί και τον Μέγα Αλέξανδρο στην ομώνυμη ταινία του Όλιβερ Στόουν) υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του «Ναι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής. Σε μια ανοιχτή επιστολή του πριν από λίγους μήνες κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της ισότητας στον γάμο μιλώντας για το bullying που είχε υποστεί στην εφηβεία του ο γκέι αδελφός του Έιμον (φωτογραφία επάνω). Ο Φάρελ έγινε κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του με τον καλλιτέχνη Στίβεν Μάνιον πριν από έξι χρόνια στον Καναδά.

ireland5

Μοναχές του τάγματος των Καρμελιτισσών αποχωρούν από το εκλογικό τμήμα όπου έριξαν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα της Παρασκευής. Πυρήνας της εθνικής ταυτότητας των ιρλανδών στον αγώνα τους κατά της αγγλικής κυριαρχίας, η Καθολική Εκκλησία είδε την επιρροή της να μειώνεται ραγδαία μετά την αποκάλυψη υποθέσεων παιδοφιλίας που η ιεραρχία της προσπαθούσε να συγκαλύψει. Η ισχύς της Εκκλησίας ήταν τέτοια που μέχρι το 1993 στην Ιρλανδία απαγορευόταν η πώληση προφυλακτικών. Την ίδια χρονιά αποποινικοποιήθηκαν και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

540774409

Ιρλανδοί υπέρμαχοι της ισότητας στον γάμο απαντούν στα κηρύγματα της Καθολικής Εκκλησίας κατά του γάμου ομοφύλων με την ευαγγελική προτροπή «Αγάπα τον πλησίον σου». Πριν από πέντε χρόνια η ιρλανδική Βουλή ψήφισε ένα σύμφωνο συμβίωσης για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Έκτοτε το έχουν υπογράψει γύρω στα χίλια ζευγάρια.

ireland7

ireland8

Ζευγάρι στη ζωή αλλά και καλλιτεχνικό δίδυμο που κινείται στον χώρο της ποπ αρτ, ο Άντριαν και ο Σέιν φωτογραφίζονται έξω από το τμήμα όπου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και από κάτω σε μία πιο ...ιδιωτική πόζα. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά τους και εδώ.

ireland9

Aστέρες της Eurovision όπως η νικήτρια του 1992 Λίντα Μάρτιν, οι δίδυμοι Τζέντουαρντ και ο ...Ντάστιν η γαλοπούλα (παιδική φιγούρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2008 αλλά κόπηκε στον ημιτελικό) υποστήριξαν το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στον γάμο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό αφού έχει κερδίσει συνολικά επτά φορές.

ireland10

Η μετανάστευση κυρίως προς την Αγγλία και την Αμερική υπήρξε παραδοσιακά η διέξοδος των ιρλανδών απέναντι στην ανέχεια που μάστιζε την πατρίδα τους και ανάμεσα στα διάσημα τέκνα της χώρας στο εξωτερικό συγκαταλέγεται βεβαίως και η δυναστεία των Κένεντι. Δυστυχώς, πολλοί ιρλανδοί της νεότερης γενιάς αναγκάστηκαν με τη σειρά τους να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πολλοί από αυτούς, όπως η κοπέλα της φωτογραφίας, δεν παρέλειψαν να επιστρέψουν για να ψηφίσουν ανεβάζοντας το #hometovote στην κορυφή του Twitter και τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα σε επίπεδα-ρεκόρ για την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

ireland11

«Ψηφίστε Όχι γιατί τα παιδιά χρειάζονται μητέρα και πατέρα» προτρέπει τους ιρλανδούς αυτή η αφίσα οργανώσεων που αντιμάχονται τον γάμο ομοφύλων. Όταν, όμως, το ζευγάρι της φωτογραφίας έμαθε ότι η εικόνα που είχαν τραβήξει μαζί με τον γιο τους για λογαριασμό διαφημιστικού γραφείου χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό, έβγαλαν ανακοίνωση μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζοντας ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στον γάμο για όλα τα ζευγάρια.

ireland12

Ο ιρλανδός τραγουδιστής Χοζίερ ήταν μία από τις πολλές διασημότητες της χώρας που κάλεσε τους συμπατριώτες του να πουν το μεγάλο «Ναι» στον γάμο ομοφύλων. Ο Χοζίερ έγινε γνωστός για την τεράστια επιτυχία του «Take me to church», με το βίντεο-κλιπ που διηγείται την ιστορία ενός γκέι ζευγαριού που πέφτει θύμα τραμπούκων να μετράει πάνω από 200 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Μήνυμα υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα έστειλε και ο Μπόνο των U2 ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ιρλανδία για να ψηφίσει.

ireland 13

Ο Σάιμον και ο Κέβιν είναι ένα ακόμα ζευγάρι που πόζαρε έξω από  εκλογικό τμήμα την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 62% των συμπατριωτών τους ψήφισε για να τους επιτραπεί τελικά να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα ζευγάρια. Η Ιρλανδία είναι το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί τον γάμο ομοφύλων μέσω δημοψηφίσματος, αν και στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και σε κάποιες αμερικάνικες πολιτείες. Επιπλέον χώρες όπως η Κροατία έχουν επικυρώσει την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων μέσω δημοψηφίσματος.