.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

egypt gays arrest


Για τους γκέι της Αιγύπτου, ο στρατός είναι χειρότερος από τους ισλαμιστές


Δυο χαμογελαστοί νεαροί άντρες,
χωρίς τίποτα να τους ξεχωρίζει στην εμφάνιση, κοιτάζονται στα μάτια, ανταλλάσσουν βέρες και ένα φιλί. Γύρω τους οι καλεσμένοι, όλοι άντρες, τους συνοδεύουν με τους χαρακτηριστικούς λαρυγγισμούς που ακούγονται σε κάθε αραβικό γάμο. Ένα βίντεο προφανώς τραβηγμένο με κινητό πάνω σε πλοιάριο από αυτά που νοικιάζονται για κρουαζιέρες στο Νείλο. Βίντεο που η διαρροή του στις 30 Αυγούστου προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου υστερία στα αιγυπτιακά ΜΜΕ και άμεση κινητοποίηση των αρχών που μέσα σε λίγες μέρες συνέλαβαν οκτώ άντρες. Αν και δεν προέκυψε κάποια «ένδειξη» ομοφυλοφιλίας από τις πρωκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν και ορισμένοι επέμεναν πως το βίντεο δεν ήταν παρά μία φάρσα, την 1η Νοεμβρίου το δικαστήριο τους καταδίκασε όλους σε τριετή φυλάκιση για «προτροπή σε ακολασία» και «διασπορά άσεμνων εικόνων».

video egypt gays

Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο


Πρόκειται μόνο για το πιο πρόσφατο
από τα περιστατικά μαζικών συλλήψεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος ατόμων που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία, παρενδυσία ή τρανσεξουαλισμό τον τελευταίο χρόνο στην Αίγυπτο. Ένα κύμα καταστολής που ξεκίνησε το σημερινό στρατιωτικό καθεστώς, λίγους μήνες μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της χώρας μέσα σε ένα λουτρό αίματος. Μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011 που οδήγησε στην πτώση του μισητού δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, οι ισλαμιστές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» κέρδισαν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου. Για να ανατραπούν με τη σειρά τους από τον στρατό μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, δίνοντας τη θέση τους στο σημερινό καθεστώς του στρατηγού Σίσι.

Συνολικά υπολογίζεται πως 77 άτομα έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε οκτώ κύματα τους τελευταίους 13 μήνες. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2013 με τη σύλληψη 14 αντρών σε επιχείρηση που λειτουργούσε ως γυμναστήριο και χαμάμ σε λαϊκό προάστιο του Καΐρου. Ακολούθησε τον Νοέμβριο η σύλληψη δέκα ατόμων κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σε ιδιωτική κατοικία. Τον Μάρτιο εννιά φοιτητές συνελήφθησαν σε διαμέρισμα στην Αλεξάνδρεια· η αστυνομία τους κατηγόρησε για συμμετοχή σε όργιο. Άλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν τον Μάιο με την ίδια κατηγορία σε διαμέρισμα στο Κάιρο. Κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται οι πληροφορίες των αρχών. Πάντως δημοφιλείς γκέι ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το Grindr άρχισαν να προειδοποιούν τους Αιγύπτιους χρήστες τους ότι οι αρχές μπορεί να τις χρησιμοποιούν για να τους παγιδεύσουν...

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δικαστές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους καταδικάζοντας τους περισσότερους σε τριετή φυλάκιση, την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για το έγκλημα της «ακολασίας» (οι αρχές χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται ρητά από το αιγυπτιακό δίκαιο). Οι ποινές ήταν ακόμα βαρύτερες για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου έγιναν οι επιδρομές που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 8 ως 12 χρόνια.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως το πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων δεν ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ισλαμιστών, αλλά το σημερινό στρατιωτικό καθεστώς που τους ανέτρεψε κατηγορώντας τους ότι θέλουν να γυρίσουν την Αίγυπτο πίσω στον μεσαίωνα! Οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν έναν ιδιαίτερα βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για να εκτραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, με εφημερίδες του καθεστώτος όπως η Αλ-Γιουμ-αλ-Σαμπά να δίνουν τεράστια έκταση στην εκστρατεία κατά των «ακόλαστων» δημοσιεύοντας ονόματα και φωτογραφίες των συλληφθέντων. Οι αρθρογράφοι της δεν παύουν να συνδέουν την «έξαρση» της ομοφυλοφιλίας τόσο με την επαναστατημένη νεολαία της χώρας όσο και με τα «έκλυτα ήθη» των σεΐχηδων από διάφορα εμιράτα του Περσικού Κόλπου. Εκείνων που το καθεστώς κατηγορεί πως χρηματοδοτούν τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα»...

Την ίδια στιγμή που οι αρχές αδιαφορούν πλήρως για τις συνεχείς καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών ακόμα και σε δημόσιους χώρους, το πογκρόμ σε βάρος των ομοφυλόφιλων δίνει στον πρόεδρο Σίσι την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των παραδοσιακών θρησκευτικών αξιών της Αιγύπτου απέναντι στα ξενόφερτα ήθη της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Με τους ισλαμιστές να καραδοκούν «κανένας αξιωματούχος δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι ενστερνίζεται το κοσμικό κράτος και τις δυτικές αξίες» εξηγεί ένα στέλεχος του αιγυπτιακού υπουργείου εξωτερικών. Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή το βίντεο με τον «γκέι γάμο», η αντιπολίτευση των ισλαμιστών δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Αίγυπτο σε «απέραντο οίκο ανοχής». Απαντώντας η κυβέρνηση δήλωσε πως «η ανωμαλία πρέπει να παταχθεί καθώς εξυπηρετεί τις δυνάμεις του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας που ισχυρίζονται ότι προασπίζονται τη θρησκεία και την ηθική»...

Τυχαίο δεν είναι και το ότι μέχρι στιγμής όλες οι επιδρομές της αστυνομίας έχουν γίνει αποκλειστικά σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε δημόσια στέκια ομοφυλόφιλων. Με πρόσχημα τους «ακόλαστους», οι αρχές στέλνουν με αυτό τον τρόπο μήνυμα στον πληθυσμό ότι είναι σε θέση να βλέπουν τα πάντα και ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ακόμα και μέσα στο άσυλο της ιδιωτικής του οικίας. Όσο για τη μισητή αστυνομία του καθεστώτος, που κανείς δεν ξεχνά τον ρόλο της στην αιματηρή καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει πως υπηρετεί το λαϊκό αίσθημα ρίχνοντας στα μπουντρούμια τους «έκλυτους» και τους «ακόλαστους».

Σχετικά με το βίντεο του «γάμου», πολλοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της υστερίας στο γεγονός ότι πρωταγωνιστές ήταν δύο καθόλου θηλυπρεπείς νεαροί «της διπλανής πόρτας». Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας: «Προσέξατε πως έχουν γένια; Θα μπορούσαν να ήταν οι γιοι ή τα αδέλφια του οποιουδήποτε.» Η υστερία σε βάρος των ομοφυλόφιλων έρχεται ως επιστέγασμα μιας εντεινόμενης ανασφάλειας γύρω από τον «ανδρισμό» και την έλλειψή του, που όλες οι πλευρές εκτοξεύουν ως κατηγορία σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. Για το καθεστώς η χαλάρωση των ηθών αποδίδεται στην επαναστατημένη νεολαία ως σύμπτωμα των εξεγέρσεων που διασαλεύουν τη δημόσια τάξη. Από την άλλη, οι εξεγερμένοι υιοθέτησαν το σύνθημα «φέρσου σαν άντρας» σαν προτροπή για επίδειξη θάρρους απέναντι στους αστυνομικούς τους οποίους κατηγορούσαν με τη σειρά τους ως «ανώμαλους».

egypt graffiti

Γκράφιτι στο Κάιρο. Στα αριστερά, η αυθεντική εκδοχή με το σύνθημα «Οι μπάτσοι είναι αδελφές». Στα δεξιά, το ίδιο γκράφιτι μετά από επέμβαση ακτιβιστών που αντικατέστησαν το σύνθημα με τη φράση «Η ομοφοβία δεν είναι επαναστατική».


Και στη μέση όπως πάντα
οι ομοφυλόφιλοι πολίτες της Αιγύπτου που βλέπουν τρομοκρατημένοι τις ελπίδες της «Αραβικής Άνοιξης» για μια πιο ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία να διαψεύδονται με τον πιο τραγικό τρόπο και το καλύτερο αύριο που περίμεναν να αναβάλλεται για ακόμα μια φορά. Όσο για τη Δύση που κάνει τόση φασαρία για την τύχη των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία του Πούτιν, όταν πρόκειται για «φιλικά» καθεστώτα όπως της Αιγύπτου ή της Σαουδικής Αραβίας δεν λέει κουβέντα...


* Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο του ιστότοπου Paper-bird.net που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Προηγούμενα κείμενά μου για την κατάσταση στην Αίγυπτο:
-Φόβοι και ελπίδες για τους ομοφυλόφιλους στην Αίγυπτο (Φεβρουάριος 2011)
-Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ μιλάει: «Είμαι γκέι και θέλω να ζήσω ελεύθερος στην Αίγυπτο» (Μάρτιος 2012)