.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΑΜΦΙ ΑΝΤΡΩΝ

gay couple1
Μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών (από τις 4 Ιουνίου ως τις 31 Αυγούστου) περισσότεροι από 180 χιλιάδες ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άντρες συμπλήρωσαν ανώνυμα μέσω του ίντερνετ τα ερωτηματολόγια της πρώτης έρευνας που είχε σαν θέμα τη σεξουαλική ζωή των ευρωπαίων αντρών που κάνουν σχέσεις με άντρες. Η έρευνα -που πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες- χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υποστηρίχτηκε από περίπου 200 ιστοσελίδες (ανάμεσά τους το Gaydar, το Gayromeo και άλλες). Από την Ελλάδα το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 3.231 άτομα – σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας το ποσοστό είναι λίγο ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.

Να δούμε καταρχάς σε ποιες χώρες οι ερωτώμενοι εκδηλώνουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους:

1. Ολλανδία 81%
2. Βέλγιο 75%
3. Νορβηγία 73%
4. Σουηδία 69%
5. Γαλλία 68%
6. Ην Βασίλειο 67%
7. Ισπανία 65%
8. Γερμανία 65%
9. Αυστρία 61%
10. Ελβετία 60%

Καμία έκπληξη από τα αποτελέσματα – ανάμεσα σε 38 χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με ποσοστό 34% που είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40%), ενώ πέντε θέσεις πιο κάτω βρίσκεται η Κύπρος με 28%. Με πλάγια γραφή οι χώρες όπου ισχύει ο πολιτικός γάμος για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Έκπληξη αποτελεί η Πορτογαλία όπου αν και ο γάμος ισχύει, μόλις το 38% δηλώνει out! Αντίθετα χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά "εκτός ντουλάπας” έχουν μείνει στο “σύμφωνο συμβίωσης”.

map2
Οι δέκα χώρες όπου οι ερωτώμενοι δεν τολμούν να βιώσουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους:

1. Βοσνία Ερζεγοβίνη 7%
2. πΓΔΜ 14%
3. Μολδαβία 17%
4. Σερβία 17%
5. Ρουμανία 21%
6. Τουρκία 22%
7. Κροατία 22%
8. Ουκρανία 23%
9. Λιθουανία 23%
10. Λευκορωσία 25%

Καμία έκπληξη και εδώ – οι βαλκανικές και πρώην σοβιετικές χώρες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις.

Ας δούμε τώρα σε ποιες χώρες οι ερωτώμενοι δηλώνουν περισσότερο ευχαριστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή:

gay couple

1. Γαλλία 72%
2. Ολλανδία 69%
3. Ελβετία 69%
4. Ισπανία 68%
5. Βέλγιο 68%
6. Πορτογαλία 66%
7. Αυστρία 65%
8. Ιταλία 63%
9. Μάλτα 63%
10. Γερμανία 62%

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με ποσοστό 56% (λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) ενώ η Κύπρος, η Βοσνία και η πΓΔΜ έχουν σε αυτό το ερώτημα τις τρεις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το επόμενο ερώτημα, σχετικά με το ποσοστό που έχει κάνει τεστ για HIV το προηγούμενο 12μηνο. Οι δέκα πρώτες χώρες είναι:

1. Γαλλία 47%
2. Βελγιο 47%
3. Πορτογαλία 46%
4. Ισπανία 44%
5. Ρωσία 43%
6. Λουξεμβούργο 43%
7. Βουλγαρία 41%
8. Ιταλία 41%
9. Αυστρία 41%
10. Ελβετία 39%

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση με ποσοστό μόλις 34% (κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) ενώ η Κύπρος ακόμα χαμηλότερα (32%). Τις χειρότερες επιδόσεις από τις 38 χώρες έχουν η Τουρκία και η Φινλανδία.

map1
Και τέλος οι χώρες όπου δηλώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό οροθετικών:

1. Ολλανδία 15,6%
2. Λουξεμβούργο 10,8%
3. Γαλλία 10,5%
4. Ην Βασίλειο 10,4%
5. Ελβετία 9%
6. Ισπανία 8,9%
7. Δανία 8,8%
8. Βέλγιο 8,5%
9. Ελλάδα 8,1%
10.
Γερμανία 8%

Δυστυχώς η Ελλάδα ξεχωρίζει πάλι σε κάτι αρνητικό. Αισθανόμαστε λιγότερο ελεύθεροι σε σχέση με τους άλλους, είμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική μας ζωή και κάνουμε εξετάσεις λιγότερο συχνά, παρόλα αυτά είμαστε στην πρώτη δεκάδα μαζί με χώρες πολύ πιο σεξουαλικά “απελευθερωμένες” σε σχέση με μας… Για την ιστορία, τα χαμηλότερα ποσοστά οροθετικών δήλωσαν η Κύπρος και η Βοσνία.

Γενικότερο συμπέρασμα: οι χώρες όπου οι γκέι είναι περισσότερο out, είναι και αυτές όπου δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή. Εξαίρεση κάποιες μεσογειακές χώρες όπου το δεύτερο δεν συνοδεύεται από το πρώτο και οι σκανδιναβικές όπου συμβαίνει το αντίστροφο (τι σου κάνει το κλίμα τελικά).

Τέλος όσο περισσότεροι out, τόσο μεγαλύτερα τα ποσοστά οροθετικών. Θλιβερή εξαίρεση σε αυτό το συσχετισμό η Ελλάδα... Μάλλον παίρνουμε τα "κακά" της Δύσης χωρίς τα "καλά" της. Μοναδική παρηγοριά ότι στους υπόλοιπους δείκτες είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες.



10 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
ε αυτό δεν το περίμενα..
Και στην ένατη κιόλας; Απίστευτο φαίνεται...
Η απάντηση του συντρόφου μάλλον έχει να κάνει με το βλέμμα που έριχνε ο σύντροφος εκείνη τη στιγμή!!! χαχαχαχα!!!
Καλημέρα!!!

gay super hero είπε...

Επίσης με μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία θα έλεγε κανείς ότι η καλύτερη χώρα για να είναι κανείς γκέι στην Ευρώπη είναι μάλλον η Γαλλία και η χειρότερη μάλλον η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εξαίρεση τα ποσοστά οροθετικών που είναι πολύ ψηλά στην πρώτη και (σχετικά) χαμηλά στη δεύτερη...

Ως πιο σέξι έλληνα οι ερωτώμενοι από όλη την Ευρώπη επέλεξαν το Σάκη Ρουβά, ενώ στην ερώτηση "ποιος είναι ο πιο σέξι άντρας στον πλανήτη" η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν "ο σύντροφός μου" :-)

dimitris.jp είπε...

παρα πολυ ενημερωτικο!

σε ευχαριστουμε :)

αμαν πια αυτη η ελλαδα!

Leviathan είπε...

iperoxi i anartisi! ade na tin kanoume gia Gallia loipon! :) kai 8elo na pao einai i ali8eia! kalispera!

Unknown είπε...

Αστα να πάνε. Το ξερα για την ένατη θέση. Και να φανταστείς ότι αυτές τις μέρες μετά τόση δημοσιότητα, ποιος πήγε για τεστ;;;;; Πιστεύω ελάχιστοι

Ιθάκη-man είπε...

Ελα η Κύπρος :p Eτσι-έτσι... Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας σημασία έχει το τι κάνουμε από δω και πέρα

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα η ερευνα.Παντως προσωπικα τα ποστοστα coming out τα βρηκα πολυ καλα για την Ελλαδα (εννοωντας οτι τα περιμενα χειροτερα,1 στους 3 δεν ειναι ασχημα).Τωρα,οσο για το αν ειναι ικανοποιημενος ο κοσμος με τη σεξουαλικη του ζωη,αυτο ειναι καπως σχετικο,ασε που η 17η θεση αναμεσα σε 38 χωρες δεν ειναι καθολου κακη.Τα ποσοστα των οροθετικων ομως ειναι οντως κατι πολυ ανησυχητικο,αποδειξη του ποσο λιγη ενημερωση υπαρχει.Το οτι ο ενας στους τρεις κανει τακτικα τεστ το βρηκα επισης ενθαρυντικο,το περιμενα γυρω στο 20-25%.Γενικα παντως η ερευνα απλα μου επιβεβαιωνει αυτο που ηδη ηξερα: ειμαστε σε καλυτερη κατασταση απο Βαλκανικες,πρωην Σοβιετικες κ μουσουλμανικες χωρες (Βοσνια,Αλβανια,Τουρκια),αλλα εχουμε δρομο ακομα για να φτασουμε Κεντρικη και Βορεια Ευρωπη.

gay super hero είπε...

@ the man

Μπορεί κανείς να δει πάντα το ποτήρι μισο-άδειο ή μισο-γεμάτο. Σαφώς είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις γειτονικές μας χώρες, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 30 χρόνια.

Ως προς τα ποσοστά του coming-out αυτά φαντάζομαι ότι είναι φουσκωμένα σε όλες τις χώρες, αφού η μέση ηλικία όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο είναι τα 30. Φαντάζομαι ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Τα στοιχεία δεν έχουν νόημα ως απόλυτα νούμερα ("ένας στους τρεις") αλλά συγκριτικά: η Ελλάδα είναι κάπου ανάμεσα στο 42% της Ιταλίας και το 22% της Τουρκίας. Και πάντως δεν πιάνει ούτε το μισό ποσοστό από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Ως προς την ικανοποίηση με τη σεξουαλική ζωή, από τη μία δεν είναι ιδιαίτερα άσχημη η κατάταξη, από την άλλη όλες οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) βρίσκονται στη δεκάδα. Όσο "υποκειμενικό" κι αν είναι αυτό, κάτι σημαίνει. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι σκανδιναβικές χώρες π.χ. με την έλλειψη τουρισμού, την υποτονική γκέι ζωή και το άσχημο κλίμα δηλώνουν χαμηλά ποσοστά σε αυτή την ερώτηση.

Το χειρότερο απ'ολα όμως είναι ότι πιάσαμε την πρώτη δεκάδα μόνο στην τελευταία ερώτηση...

g for george είπε...

Θαυμάσια. Σε όλα τα πεδία.

cypriotguy είπε...

na tin kai tin kypro .. teleftea kai kataidromeni :pp